«Αναμένεται η προκήρυξη του νέου Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

«Αναμένεται η προκήρυξη του νέου Εξοικονομώ κατ’ οίκον»


Τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβριου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών, ενώ έμφαση θα δοθεί στα νοικοκυριά με πολύ μικρό εισόδημα, αλλά και στις περιοχές που έρχονται συχνά αντιμέτωπες με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε περί τα τέλη του Ιουλίου τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα ενώ επαναπροσδιόρισε τα ποσοστά επιχορήγησης.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα επιτυγχάνεται με βάση την μοριοδότηση ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Η ενίσχυση θα ανέρχεται με ένα ποσοστό έως και 75%, με τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος να ανέρχεται στο 1 δις ευρώ.  Από αυτό το ποσό τα 632 εκατομμύρια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος:
·         Για ατομικό εισόδημα έως και 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως και 10.000 ευρώ, ποσοστό 75%
·         Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 70%
·         Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55%
·         Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45%
·         Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40%
Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες , οι ίδιοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μόνο εάν έχουν εμπράγματο δικαίωμα για την κατοικία του ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Στην δεύτερη περίπτωση η επιδότηση ανέρχεται στο 40%.
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι 0,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα εξοικονομούμενης ενέργειας ανά τετραγωνικό και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας και με ανώτατο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 28.000 ευρώ.
·        Προτεραιότητα ένταξης θα δίνεται σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, κτίρια που κατατάσσονται σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλότερες ανάγκες θέρμανσης και παλαιότερες κατασκευές.
 
Τα κριτήρια:
Όπως ήδη γνωρίζουμε, από εδώ και στο εξής καταργείται το σύστημα ένταξη με σειρά προτεραιότητας και στην θέση του εισάγεται ένα σύστημα αξιολόγησης των αιτήσεων με μοριοδότηση ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.
Ενεργειακά κριτήρια:
·         Ανοιχτό κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (βάσει προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων και της εκτιμώμενης ετήσιας) 50%.
·         Η υφισταμένη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%).
·         Οι βαθμοημέρες θέρμανσης (7%).
·         Η παλαιότητα κατασκευής (3%).
 
Εισοδηματικά κριτήρια:
 
·         Το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%).
 
Κοινωνικά κριτήρια:
·         Το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5%).
·         Μονογονεϊκή οικογένεια (5%).
·         Μακροχρόνια άνεργος (5%).
·         ΑΜΕΑ (5%).
 
Οι διαφορές:
Το νέο Εξοικονομώ σημειώνει σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα στα εξής σημεία:
·        Καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων και εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης.
·        Δημιουργείται νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ξεχωριστό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
·        Για πρώτη φορά εισάγονται κοινωνικά κριτήρια για ΑΜΕΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης.
·        Για πρώτη φορά εισάγεται το κριτήριο των βαθμοημερών, με το οποίο λαμβάνονται υπόψη οι κλιματικές συνθήκες που επικροτούν σε κάθε περιοχή.
·        Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργεια βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%
·        Επιτυγχάνεται υπέρβαση κατά 108% του ετήσιου στόχου του ΕΣΕΚ για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.
·        Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 νοικοκυριών όταν στα προηγούμενα προγράμματα ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε περί τα 40.000 νοικοκυριά.
·        Για την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, η κατανομή τους θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.
·        Αλλάζει το καθεστώς των ωφελούμενων, καθώς δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια οικία τους.
·        Περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία αίτηση.
·        Καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστου χώρος σε πολυκατοικίες
·        Στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση του κράτους και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/ Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος.
·        Δημιουργείται λίστα επιλαχόντων για την διασφάλιση τη απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και αύξηση των δικαιούχων.
 
 
Τέλος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αναλαμβάνει την διαχείριση του προγράμματος (λειτουργία της πλατφόρμας, αξιολόγηση αιτήσεων κλπ.) και οι υπαγωγές στο Πρόγραμμα πραγματοποιούνται, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά Νομό, με βάση τη σειρά κατάταξης που έχει προκύψει από την συγκριτική



Για δωρεάν προβαθμολόγηση του φακέλου επικοινωνηστε μαζί μας
210 9318902 info@fastsolutions.gr www.fastsolutions.gr    
23 Amfitheas Av, Palaio Faliro, 17564 Athens – Greece