ΜΕΡΟΣ Γ’ Πρόγραμμα III: «Ψηφιακές Συναλλαγές»

ΜΕΡΟΣ Γ’ Πρόγραμμα III: «Ψηφιακές Συναλλαγές»

Η ΔΡΑΣΗ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την υλοποίηση της Δράσης “Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η οποία απαρτίζεται από τρία μέρη, με επενδύσεις που αφορούν τεχνολογίες και υπηρεσίες που προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και στις εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, στα εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, στα συστήματα τηλεργασίας, στην επιχειρηματική αναλυτική, στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, στις υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και αποκατάστασης σε περίπτωση καταστροφής, στην τεχνητή νοημοσύνη, στο διαδίκτυο των πραγμάτων, στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για ανέπαφη εξυπηρέτηση, στα συστήματα κυβερνοασφάλειας, στις υποδομές και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, στα υποδείγματα και στο λογισμικό βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων, στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και του οικοσυστήματος των POS.

ΜΕΡΟΣ Γ’

Πρόγραμμα III: «Ψηφιακές Συναλλαγές»

 

 Σκοπός του Προγράμματος ΙΙΙ: «Ψηφιακές Συναλλαγές» είναι η υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων

που υποστηρίζουν τις διαδικασίες τιμολόγησης, έκδοσης διακίνησης φορολογικών παραστατικών και

διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών. Το Πρόγραμμα III απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που

δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της

παραγωγικότητας των ΜΜΕ, την αύξηση της ασφάλειας των συναλλαγών, καθώς και στην ενίσχυση της φορολογικής τους συμμόρφωσης.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος ΙΙΙ υιοθετούνται οι κάτωθι βασικοί ορισμοί:

  • Προμηθευτές: Για τους σκοπούς του Προγράμματος ΙΙΙ, προμηθευτές είναι Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα που δραστηριοποιούνται νομίμως στην Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχουν με έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους ρόλους στο Πρόγραμμα ΙΙΙ:
  • Ως Κατασκευαστές ή επίσημοι αντιπρόσωποι ή εξουσιοδοτημένοι διανομείς ή ανεξάρτητοι εισαγωγείς ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίοι έχουν την ευθύνη υποβολής και βεβαίωσης των χαρακτηριστικών των εν λόγω ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να εγκριθούν από το Πρόγραμμα ΙΙΙ και να καταστούν επιλέξιμες προς ενίσχυση από το Πρόγραμμα ΙΙΙ.
  1. Ως εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες μεταπωλούν τα εγκεκριμένα από το Πρόγραμμα ΙΙΙ ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες στους Δικαιούχους/ Ωφελούμενους, λαμβάνουν την εκδοθείσα επιταγή (voucher) έναντι μέρους ή του συνόλου του κόστους και εξοφλούνται από το Πρόγραμμα ΙΙΙ.
  • Κατηγορίες Ενεργειών: Για τους σκοπούς του Προγράμματος προβλέπονται έξι (6) διακριτές κατηγορίες ενεργειών, στις οποίες κατανέμεται ο συνολικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος.

 Κατηγορία 1: Αντικατάσταση EFT/POS.

Κατηγορία 2: Τιμολόγηση επί αυτοκινήτου/ διακίνηση παραστατικών εν κινήσει.

Κατηγορία 3: Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Κατηγορία 4: Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS.

 Κατηγορία 5: Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ.

 Κατηγορία 6: Αντικατάσταση ΦΗΜ παλαιών προδιαγραφών.

Δυνητικοί Δικαιούχοι του Προγράμματος II – Κριτήρια επιλεξιμότητας

  1. Στο πλαίσιο του Προγράμματος ενισχύονται υφιστάμενες μικρομεσαίες όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ και για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
  1. Δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ.
  2. Είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο Πρόγραμμα III.

iii. Έχουν ιδρυθεί/ συσταθεί πριν την 01.01.2022.

  1. Δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμη δραστηριότητα.

 Ως επιλέξιμη δραστηριότητα για τους σκοπούς του Προγράμματος III νοείται κάθε οικονομική δραστηριότητα που ασκείται στην ελεύθερη αγορά, εκτός εκείνων που αποτυπώνονται ως μη επιλέξιμες προς ενίσχυση στο πλαίσιο του Κανονισμού 1407/2013 (de minimis).Επιπλέον, στο πλαίσιο του Προγράμματος III εξαιρούνται όσοι:

  • Κατά την περίοδο 01.2021-31.12.2021 παρείχαν απασχόληση με όρους εξαρτημένης εργασίας η οποία εκφραζόμενη σε όρους Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (ΕΜΕ) αθροίζει από 0 έως 250,00 ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας.
  • Πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις ανά Κατηγορία Ενεργειών (Άρθρο Γ.5, οι σχετικές προϋποθέσεις ισχύουν μόνο στην περίπτωση υποβολής αίτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία)
  • Για την Κατηγορία 2. Πολύ Μικρές ή Μικρές ή Μεσαίες Επιχειρήσεις που έχουν δηλωμένα επαγγελματικά οχήματα στο ΠΣ Οχημάτων της ΑΑΔΕ.
  • Για την Κατηγορία 4. Πολύ Μικρές ή Μικρές ή Μεσαίες Επιχειρήσεις που έχουν δηλωμένους ενεργούς ΦΗΜ (του τύπου ΦΤΜ και ΑΔΗΜΕ) στο φορολογικό μητρώο.
  • Για την Κατηγορία 5. Πολύ Μικρές ή Μικρές ή Μεσαίες Επιχειρήσεις που έχουν δηλωμένους ενεργούς ΕΑΦΔΣΣ στο φορολογικό μητρώο.
  • Για την Κατηγορία 6. Πολύ Μικρές ή Μικρές ή Μεσαίες Επιχειρήσεις που είχαν δηλωμένο ΦΗΜ παλαιών προδιαγραφών στο φορολογικό μητρώο και διέκοψαν τη λειτουργία του με κωδικό “ΠΑΥΣΗ”.

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα III καθίσταται εφικτή για τις επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής του Άρθρου Γ.3. Για την επιλογή των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος πραγματοποιείται εκ μέρους του Φορέα Υλοποίησης:

  • Έλεγχος τήρησης των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα (επιβεβαίωση επιλεξιμότητας)
  • Συγκριτική αξιολόγηση και κατάταξη των επιλέξιμων προτάσεων, επί τη βάσει των κάτωθι κριτηρίων και πολλαπλασιαστών ανά Κατηγορία Ενέργειας του Προγράμματος (Άρθρο Γ.5)

Επιλέξιμες Ενέργειες

  1. Το Πρόγραμμα II ενισχύει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εμπορική αξιοποίηση νέων, καινοτόμων, ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζονται σε σύγχρονες τεχνολογίες με στόχο, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία νεοφυπολογιστικών υποδομών και υπηρεσιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αξιοποίηση υποδομών και υπηρεσιών Cloud, την ανάπτυξη διαδικτυακών υπηρεσιών λογισμικού. Απώτερος στόχος του Προγράμματος II είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου ΤΠΕ, μέσω της προσφοράς σύγχρονων, ποιοτικά αναβαθμισμένων προϊόντων, που δύναται να σταθούν επάξια τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.
  2. Τα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες που θα συμπεριληφθούν στα επενδυτικά σχέδια, θα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
  • Μπορεί να απευθύνονται τόσο σε μεμονωμένους καταναλωτές (B2C), όσο και σε άλλες επιχειρήσεις (B2B/ B2B2C). Δεν αποκλείονται περιπτώσεις κάθετων/ εξειδικευμένων αγορών. Σε κάθε περίπτωση, απευθύνονται σε σαφώς ορισμένη δυνητική πελατειακή βάση και καλύπτουν διαπιστωμένες και πραγματικές ανάγκες της αγοράς – στόχου.

Τεκμηριώνουν την ιδιότητα του «προϊόντος», διακρίνονται δηλαδή μεταξύ άλλων από προκαθορισμένη λειτουργικότητα ενσωματωμένη στη βασική λύση πριν την όποια προσαρμογή ανά πελάτη, υψηλό βαθμό τυποποίησης, επαναληψιμότητα στον τρόπο διάθεσης/ εφαρμογής τους ανά πελάτη, διακριτή και αναγνωρίσιμη ονομασία (branding), οδικό χάρτη εξέλιξης (product roadmap), τυποποιημένη μεθοδολογία καθορισμού της σύνθεσης (configuration) και της τιμολόγησης αυτής (pricing), επαρκή τεκμηρίωση, καθώς και δυνατότητα ένταξης σε μία συγκεκριμένη αγορά (κατηγορία προϊόντων).

  • Δημιουργείται προστιθέμενη (τεχνολογική) αξία στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου. Για παράδειγμα, δε θεωρείται επιλέξιμη η επένδυση που προβλέπει τη διάθεση υφιστάμενων τεχνολογικών λύσεων απλώς υπό άλλη μορφή ή εμπορική ονομασία (repackaging, white labeling κλπ.). Αντίθετα, θεωρείται επιλέξιμη η επένδυση που δημιουργεί:
  • ένα νέο προϊόν που δεν υπήρχε ή υπήρχε μόνο ως βασική ιδέα/ πρωτότυπο (proof of concept/ prototype),
  • μία ριζικά ανανεωμένη έκδοση υφιστάμενου προϊόντος βασισμένη σε καινοτόμες τεχνολογίες. Η αναφορά σε «ανανεωμένη έκδοση» δεν καλύπτει τη δημιουργία νέων εκδόσεων (releases/ versions) στο πλαίσιο της συνήθους εξέλιξης ενός προϊόντος, αλλά αφορά επενδύσεις ριζικού ανασχεδιασμού (π.χ: μεταφορά legacy προϊόντος σε νέα αρχιτεκτονική ή άλλο stack, cloud native, multitenant, API enabled).
  • ένα εντελώς νέο module προϊόντος με ξεχωριστή λειτουργικότητα, το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί σε υφιστάμενη οικογένεια προϊόντων (ενδεικτικά: νέο ERP/ CRM module που προστίθεται σε υφιστάμενη σουίτα).

Προϋπολογισμός Προγράμματος II – Ύψος και ένταση της Ενίσχυσης

  • Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος (συνολική Δημόσια Δαπάνη) ανέρχεται σε 100.000,00 ευρώ. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη Δράση του ΤΑΑ – 16706 με τίτλο: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», βάσει της υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΟΙΚ 17646/10-02-2022 απόφαση ένταξης του έργου (ΑΔΑ: ΩΤΠΧΗ-Ρ19).
  • Η ενίσχυση που χορηγείται στο πλαίσιο του Προγράμματος II έχει τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, η οποία καλύπτει μέρος των επιλέξιμων προς ενίσχυση δαπανών.

Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται με βάση:

  • Το μέγεθος της επιχείρησης
  • Το είδος των δραστηριοτήτων και των επιλέξιμων δαπανών, τα όρια ενίσχυσης του Γ.Α.Κ.,

Διαδικασίες Υλοποίησης του Προγράμματος II

  • Υποβολή Αιτήσεων Χρηματοδότησης
  • Αξιολόγηση Αιτήσεων Χρηματοδότησης
  • Έκδοση αποτελεσμάτων Αξιολόγησης/ Βαθμολογικής Κατάταξης
  • Υποβολή Δικαιολογητικών Έγκρισης της Αίτησης Χρηματοδότησης
  • Έκδοση αποτελεσμάτων ένταξης
  • Παρακολούθηση Έργων
  • Τροποποιήσεις
  • Καταβολή ενίσχυσης
  • Ολοκλήρωση Έργων
  • Υποβολή ενστάσεων εκ μέρους των συμμετεχουσών Επιχειρήσεων σε κάθε στάδιο υλοποίησης, εμπεριέχονται στην Πρόσκληση του Προγράμματος που εκδίδει ο Φορέας Υλοποίησης.